10x dit wist je nog niet over Vikingen

1. Vikingen droegen geen gehoornde helmenViking

De afbeelding hiernaast laat de meeste mensen meteen aan een Viking denken, toch droegen de Vikingen deze helmen niet. Zo’n helm zou het vechten voor een Viking zelfs lastiger kunnen maken. Waar dit misverstand vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Tijdens de romantiek werd de gehoornde helm symbool voor de Vikingen, dit was gebaseerd op bronnen uit de klassieke oudheid, die dus niet klopten.

2. Vikingen werden begraven in boten

Als er een belangrijke Viking dood ging, dan werd deze samen met zijn kleren, sieraden, wapens, dieren en andere eigendommen op een boot gelegd. Deze boot werd in de brand gestoken en in de ze geduwd.

3. Vrouwen bij de Vikingen hadden meer rechten dan andere vrouwen uit diezelfde tijdsperiode

De Vikingvrouwen hadden niet veel rechten, maar ze hadden wel meer rechten dan de gemiddelde vrouw uit die tijd. Zo konden ze bezit erven en een scheiding aanvragen.

4. Er was niet één groep Vikingen

Er was niet één gezamenlijke groep die zichzelf Vikingen noemden, maar Vikingen waren allerlei verschillende stammen. Waarschijnlijk noemden ze zichzelf niet Vikingen en als ze de stammen met elkaar vochten herkenden ze zichzelf dan ook niet als Viking. De term Viking verwijst naar alle Scandinaviërs die op overzeese expeditie gingen.

5. Vikingen waren vooral bezig met landbouw

Tegenwoordig denken wij bij Vikingen vooral aan de gespierde mannen die met hun brute kracht land proberen te veroveren en plunderen. De hoofdbezigheid van Vikingen was echter landbouw, het waren boeren.

6. Vikingen verfden hun haar blond

Vikingmannen verfden hun haar blond, omdat het in was om blond haar te hebben. Hiervoor gebruikten ze geconcentreerde zeep of sap die het haar bleekte.

7. De Vikingen ontdekten Amerika

Niet Columbus was de eerste Europeaan die Amerika ontdekten, maar enkele Vikingen onder leiding van Leif Eriksson ontdekten Amerika. Rond het jaar 1000 kwam deze groep Vikingen aan bij de oostkust van Canada, dat ze Vinland noemden.

8. De Britten zagen de Vikingen als een straf van God

Op hun plundertochten in het noordoosten van Engeland verwoestten de Vikingen hele dorpen, een klooster, stalen geld en vermoordden dorpelingen. De leiders van de Engelse kerk geloofden dat de Vikingen door God gezonden waren om zondaars te straffen.

9. De sterkste Vikingstrijders werden beserkers genoemd

De sterkste en meest angstaanjagende Vikingstrijders werden beserkers genoemd, ze waren het meest gewelddadig tijdens de plundertochten. De strijders waren herkenbaar aan de berenvellen die zij droegen, van beren die ze eigenhandig gedood hadden. Tegenwoordig wordt de term ‘beserker’ gebruikt in verschillende vechtgames en in het Engels betekent het iemand die roekeloos is

10. Vikingen skieden voor hun vermaak

Het schijnt dat Vikingen in de winterperiode voor hun vermaak skieden

2 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *