10x dit wist je nog niet over piraten

  1. Ooglapjes om zicht in het donker te verbeterenPiraat

De mythe die ronde gaat is dat piraten ooglapjes droegen zodat één van de ogen aangepast was om in het donker te zien en de piraten dus ook onder het dek konden kijken.

  1. Niet alleen mannen waren piraten

De meeste piraten waren man, maar ook vrouwen konden piraat zijn. Bekende vrouwelijke piraten waren de Ierse Grace O’Malley, Mary Read die ook wel Mark wel werd genoemd en de Chineese Ching Shih.

  1. Niet elk piratenschip droeg de bekende vlag ‘The Jolly Roger’

The Jolly RogPiratener associëren we tegenwoordig met piraten, een vlag met een schedel en gekruiste botten (zie afbeelding). De vlag werd niet door alle piraten gebruikt en was bedoeld om vijanden af te schrikken. Veel piratenschepen hadden een zwarte vlag. Waar de naam Jolly Roger vandaan komt is niet bekend.  In de scheepvaart was het eeuwen terug wel vaker gebruikelijk om met een rode vlag te varen wat betekende ‘no mercy’: iedereen die gevangen werd zou meteen gedood worden. De Fransen noemden dit ‘Joli Rogue’, het zou kunnen dat daar van de naam Joly Roger afstamt.

  1. Rum is niet het favoriete piratendrankje

Tegenwoordig associëren we rum met piraten, maar Grog was juist een veel gebruikte drank onder piraten. Grog bestaat uit een mengsel van citroensap, suiker, water en rum.

  1. Piraten deden niet aan iemand door middel van ‘planklopen’ vermoorden

In piratenfilms worden mensen meestal gestraft door ze over een plank de zee in te laten lopen, zodat ze verdrinken. Dit is een mythe, piraten vermoordden hun vijanden meteen en als ze deze toch wilden martelen ging dat door middel van kielhalen.

  1. Er bestaat een Talk Like A Pirate Day

19 september is de jaarlijkse Talk Like A Pirate Day, waarop men ongegeneerd mag praten zoals een piraat. Meer informatie over deze dag vind je hier.

  1. Piraten droegen oorbellen om hun zicht te verbeteren

Piraten droegen grote ringen in hun oren, omdat ze dachten dat dit hun zich zou verbeteren. Ze dachten dat de waardevolle metalen in de ringen, zoals geld of zilver, hun ogen zouden verbeteren.

  1. Piraten fluiten niet op hun schepen

Piraten geloofden dat fluiten op een schip storm zou veroorzaken, daar komt ook de Engelse uitdrukking ‘to whistle up a storm’ vandaan.

  1. Piratenkapiteins vermommen zich

Als er een kans was dat de kapitein van een piratenschip gearresteerd zou worden, doordat ze bijvoorbeeld een gevecht verloren hadden, dan zorgde hij ervoor dat hij zijn kapiteinskleren uit deed en daardoor leek op de rest van de bemanning in de hoop dat hij zo kon ontsnappen.

  1. Geen pratende papegaaien

Het clichébeeld is een piraat met een pratende papegaai op zijn schouder, hoogstwaarschijnlijk is dit historisch niet juist en hadden de meeste piraten geen papegaai. 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *