Gruwelijke sprookjes: Assepoester

Sprookjes zijn er in alle soorten en maten, maar één ding staat vast: ze beginnen met ‘er was eens’ en eindigen metGruwelijke sprookjes ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Sprookjes zijn vrolijke en lieve verhalen met altijd een goed einde. Dit is althans hoe wij sprookjes tegenwoordig kennen, bijvoorbeeld van de films van Walt Disney. Sprookjes zijn volksverhalen die al eeuwen verteld worden en vaak veel gruwelijker zijn dan wij nu denken. Regelmatig vliegen de afgehakte ledematen je om de oren en lijken de verhalen alles behalve kindvriendelijk. In deze rubriek staat de ware aard van sommige sprookjes centraal.

Disney’s Assepoester

We kennen allemaal de Disneyfilm over Assepoester, waarin een stiefmoeder en haar dochters een meisje al het werk in huis laten doen. Met de hulp van haar dierenvrienden en een fee kan dit meisje genaamd Assepoester toch naar het bal dat de prins organiseert om een bruid te vinden. Ze raakt echter zoek, omdat om middernacht de betovering verbroken wordt. De prins zoekt het hele land af met een achter gelaten glazen muiltje: wie de schoen past, wordt de bruid. Uiteindelijk wordt Assepoester gevonden.

Grimms Assepoester

In de versie Assepoester, Asschenputtel of Asschenbrödel, van de gebroeders Grimm gaat het er echter veel Assepoesterbloederiger aan toe. Het sprookje van deze Duitse wetenschappers bevat elementen van maar liefst drie overgeleverde en verschillende verhalen over Assepoester en is helemaal niet zo rooskleurig. Er is geen fee, Assepoester heeft wel een vader en de duiven spelen een grote rol.

Vader en moeder

Als de moeder van Assepoester sterft belooft ze dat zij altijd over Assepoester zal waken vanuit de hemel. Assepoester vader trouwt al snel met een nieuwe vrouw die twee dochters heeft. Alle drie mogen ze Assepoester niet en maken van haar een keukensloof en pesten haar de hele dag door. Haar vader grijpt niet in, waarschijnlijk omdat vaders zich vroeger niet veel met de opvoeding van kinderen bemoeiden.

Geen fee

Er is in deze originele Assepoester geen fee die haar wensen vervult, maar een boom. Als Assepoesters vader weg gaat op één van zijn reizen, vraagt Assepoester of hij het eerste twijgje dat op zijn hoed van mee wilt nemen. Het twijgje dat zij krijgt, plant ze bij haar moeders graf. Het twijgje groet uit tot een boom en een vogel in de boom vervult haar wensen.

Helpende duiven

Bij Dinsey’s versie wordt Assepoester geholpen door allerlei dieren, maar vooral muizen. Ook bij Grimm wordt Assepoester door dieren geholpen, in dit geval duiven. Als Assepoester eerst het hele huis moet schoonmaken voor ze naar het bal mag, dan helpen de duiven bij het sorteren van de linzen tussen het as van de openhaard en zo helpen ze haar vaker.

Bloederige schoenenGlazen Muiltje

De stiefzusjes passen natuurlijk niet in het glazenmuiltje, want ze hebben te grote voeten. Bij één van de zussen wordt de voorkant van de voet afgehakt en bij de ander juist de achterkant. Eén van de zussen blijkt de schoenen te passen en de prins heeft niets door. Pas als de duiven zeggen dat er eens goed naar de schoenen gekeken moet worden, zien ze dat de stiefzus valsspeelt.

Gepaste straf

Assepoester past de schoen en gaat trouwen. De duiven geven de stiefzussen een gepaste straf: ze pikken hun ogen uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *