Muziek ontdekken: Within Temptation, Nightwish, Epica, Delain

Muziek is er genoeg, ook in de wereld van fantasy, middeleeuwse, pagan, folk, metal muziek. Je bent natuurlijk al Within temptationlang verknocht aan je lievelingsbands, maar het is ook leuk om af en toe iets nieuws te ontdekken. In deze rubriek neem ik je mee op muzikale ontdekkingsreis! Ik stel bekende en minder bekende bands voor die de moeite waard zijn om te ontdekken en om te kijken of ze bij jouw muzieksmaak passen.

Symfonische metal

Ooit gehoord van symfonische metal? Dit is een genre waar Nederland groot in is, denk aan de Nederlandse bands Within Temptation, Delain, Epica en de Finse band met Nederlandse zangeres Nightwish. Een genre met veel hoge vrouwen stemmen, vaak bombastisch, maar ook rustig en fantasy of mythologie staan regelmatig centraal in de liedjes. Als je één van deze bands leuk vindt, dan is de kans groot dat de andere ook goed in je gehoor liggen.
Ken je de bands al lang? Lees dan vooral niet verder 😉 Ze worden nu één voor één voorgesteld:

Within Temptation

Within Temptation is één van de internationaal bekendste bands van Nederland. De symfonische metalbandwerd opgericht in 1996 door Sharon den Adel en Robert Westerholt (later met elkaar getrouwd). De band brak internationaal door met het nummer Ice Queen en de cd Mother Earth en verkopen en maken sindsdien veel platen en reizen de hele wereld over. Mother Earth is meteen ook de cd waar het heidense en fantasy thema groot centraal staat, maar in hun nieuwste album Hydra staat bijvoorbeeld onder meer mythologie centraal.

Nightwish

De Finse band Nightwish is misschien wel de grootste band uit het genre symfonische metal (ook in 1996 opgericht). De band heeft al verschillende frontvrouwen gehad, zoals Tarja die nu al jaren soloartiest is en momenteel is de Nederlandse Floor de zangeres van Nightwish. Mooi is de combinatie van de stemmen van Floor en gitarist Marco. Ook Nightwish kent veel fantastische thema’s in hun muziek.

Epica

Epica is een Nederlandse symfonische metalband die al veel internationale bekendheid geniet, maar ook nog steeds groeit. Het is de band rondom de roodharige Limburgse Simone Simons. Haar operastem wordt regelmatig afgewisseld met grunts. De band mengt fantasythema’s met actualiteiten in hun liedteksten.

Delain

Delain is een Nederlandse symfonische metalband die zich qua proporties nog niet kan meten met de bovenstaande bands, maar die wel behoorlijk aan het groeien is. De band is in 2002 opgericht door Martijn Westerholt, ex-toetsenist van Within Temptation . De band combineert fantasythema’s met actualiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *