10x dit wist je nog niet over Vikingen deel 2

Wat weet jij eigenlijk van de Vikingen? Een aantal bijzondere feiten op een rij (hier vind je er nog eens tien):Viking

1.Vikingen lieten pasgeboren die ziek of gehandicapt waren sterven

Voorbeeld hiervan zie je in de serie Vikings. Ze gingen er vanuit dat de kinderen het toch niet zouden redden en een lange lijdensweg zouden krijgen, ze dachten dat het dan beter was om de zwakke kinderen in het bos achter te laten of in zee te gooien, zodat ze meteen zouden sterven.

2. Vikingen gebruikten urine om vuur te maken

Vikingen waren vaak onderweg en dan hadden ze een bijzondere manier om vuur te maken. Ze verzamelden een bepaalde boomschors en kookten dit een aantal dagen in urine. Hier kwam een soort viltachtige substantie uit voort die ze op reis mee namen. De mix van urine en de schors was makkelijk ontvlambaar en overal mee naar toe te nemen.

3. Vikingen stonden bekend om hun goede hygiëne

In tegenstelling tot wat wij tegenwoordig vaak denken, waren Vikingen in vergelijking met tijdgenoten juist erg hygiënisch. Zo zijn er bij opgravingen diverse pincetten, borstels en kammen gevonden. Ze namen tenminste één keer per week een warm bad.

4. Ook Vikingen namen deel aan slavenhandel

De mensen die zij meenamen uit veroverde gebieden verkochten zij later door als slaven.

5. Rusland heeft zijn naam te danken aan de Vikingen

De Vikingen werden door de Slavische inwoners van het gebied dat later Rusland heet Russen genoemd. Deze Rus-Vikingen zouden door de Slaven zelf uitgenodigd zijn om in hun land orde op zake te stellen, omdat er veel stammenoorlogen waren. De “Russen” vielen het land dan ook binnen en veroverde grote delen ervan, de Slaven noemden dat dus Rusland, het land van de Zweedse Vikingen.

6. Vikingen kende een systeem van verschillende klassen

Een Thrall was een slaaf die gebruikt werd voor werk op de boerderij. Een Karl was een vrije boer die werkte op eigen grond en een Jarl was een plaatselijk leider.

7. Vikingen noemden zichzelf geen Vikingen

Hoe Vikingen zichzelf noemden is niet bekend. Ze zagen zichzelf dan ook niet als één groep, zoals hier te lezen is. Vijanden van de Vikingen noemden hen Noormannen, Noren of Denen. Pas in de negentiende eeuw ontstond het woord Viking, afgeleid van het Oudnoorse woord ‘vikingr’ wat piraat betekent.

8. Vikingen waren excellente schepenbouwers

Vikingen waren misschien wel de beste schepenbouwers van hun tijd. De boten waren erg snel, konden makkelijk op het strand en in één boot pasten soms wel zestig Vikingen.

9. Vikingen werden niet koning doordat het koningschap in de familie zat

Het koningschap werd niet overgedragen van vader op zoon. De sterkste en dapperste krijgers werden koning, vaak gekozen door de bevolking.

10. Vikingen konden goed koken

Vikingen mengden verschillende smaken met elkaar en konden waarschijnlijk lekker en goed koken. Als ze reisden namen ze ook smaken en recepten over van andere volken en veranderden deze vaak een beetje naar hun smaak.

Meer bijzondere feiten over Vikingen vind je hier. Wat weet jij eigenlijk van piraten?

1 reactie


  1. Interessant! Dat wist ik allemaal inderdaad niet. Ook niet dat je met urine en boomschors makkelijk vuur kunt maken

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *