Wat is het geweldige MPS in Duitsland?

Het MPS, voluit Mittelalterlich Phantasie Spectaculum, is een groot rondreizend historisch fantasy festival in Duitsland. Het is een groot festival dat heel Duitsland rondreist van april tot en met oktober en in december is er een kerstvariant. Het MPS reist door heel Duitsland en is regelmatig dus ook in de buurt van de Nederlandse grens (zoals Dortmund, Telgte, en Borken) en is dus als Nederlander ook prima te bezoeken. Zelf heb ik het festival al meerdere keren bezocht, een video met sfeerimpressie vind je hier en een verslag hier.

MPS: wat is er te doen?

Op het MPS is van alles te doen. Er is veel muziek en er spelen meestal meerdere artiesten tegelijk (vaak MPS Dortmundzijn er drie of meer grote podia). Muziek van bekende artiesten als Omnia, Faun, Rapalje, Saltatio Mortis, maar ook van nog wat kleinere artiesten als Waldkauz. Daarnaast is er nog veel meer te bewonderen, zoals grote riddershows of ander klein entertainment. Ook zijn er overal kraampjes en kun je heerlijk gaan winkelen en eten.

Waarom naar het MPS?

Het festival bestaat al meer dan 25 jaar en reist door heel Duitsland. Per stad verschilt de grootte van het festival iets, maar het is altijd zeer groot. Duitsland is het land van de middeleeuwse bands en er komen dan ook heel veel grote bands in dat genre op het MPS, denk aan: Saltatio Mortis, Faun, Versengold, Cultus Corax en Cultus Ferox. Er staan regelmatig meerdere van zulke grote bands op één dag, vaker dan bijvoorbeeld op Castlefest of Elfia. Het is even wat anders dan de Nederlandse festivals. Er staan andere creatieve marktkraampjes en het aanbod van leuke spullen is dus wat anders. Bovendien is vrijwel al het eten op Nederlandse festivals Duits. Denk aan knobibrood en de grote vleesspiezen, dit zijn Duitse kraampjes die ook zeker op het MPS te vinden zijn.

Het MPS stopt

Het MPS is een succesvol fantasy festival, toch stopt het over twee jaar. De organisator van het festival gaat stoppen, omdat het rondreizen door gezondheidsredenen te veel moeite gaat kosten. Erg jammer. Waarschijnlijk gaat het festival wel in andere vorm door, bijvoorbeeld doordat locaties zelf een festival organiseren in plaats van dat het voorbij gereisd komt. De komende twee jaar wordt het aantal festivaldagen ook al afgebouwd en wie echt wil kan het beste dit jaar nog eens langs gaan. Meer informatie over het MPS vind je op hun eigen site (die in het Duits geschreven is).

In juni 2016 was ik drie dagen op het festival in Dortmund en maakte de volgende beelden:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *