6x dit wist je nog niet over de middeleeuwen

1. Men geloofde niet dat de wereld plat was.middeleeuwen

Het is een mythe dat men in de middeleeuwen dacht dat de wereld plat was. Er zijn verschillende bronnen die bewijzen dat de mensen in de middeleeuwen wisten dat de wereld rond was. Zo beschrijft de bekende Nederlandse schrijver Jacob van Marleant in in van zijn boeken ‘antipoden’: mensen die aan de andere kant van de wereld leven en zulke grote voeten hebben dat ze niet van de wereld afvallen.

2. Men was hygiënischer dan wij nu denken.

Tegenwoordig denken wij dat men in de middeleeuwen zeer onhygiënisch was, maar dit was niet zo. Men ging regelmatig in bad. Hygiëne werd namelijk gezien als een teken van beschaving.

3. Men hoefde niet in de kerk te trouwen.

De meeste mensen trouwden in de middeleeuwen niet in de kerk, maar in de tuin van de kerk. Het was niet noodzakelijk om te trouwen in de kerk of met een geestelijke in de buurt. Men kon gewoon trouwen door aan elkaar te laten weten met elkaar te willen trouwen.

4. Dieren konden berecht worden.

Volgens het middeleeuwse rechtssysteem konden dieren net als mensen berecht worden en een straf opgelegd krijgen. Er zijn stukken overgeleverd waar in te lezen is dat bijvoorbeeld dieren werden veroordeeld voor het verwonden van mensen of het stelen van eten.

5. Lange schoenen waren in de mode.

Vanaf 1330 waren lange puntschoenen in de mode. Eind 1400 waren schoenen soms wel bijna twee foot lang.

6. Varkens waren gevaarlijke dieren.

Varkens werden gehouden als dieren om later op te eten, maar mensen moesten zelf ook op passen. Er zijn meerdere gevallen bekend van kinderen die werden opgegeten door varkens. De varkens werden daarvoor berecht en kregen in zulke gevallen meestal de doodstraf.
8 reacties


 1. Dit zijn leuke weetjes zeg! Ik had inderdaad vooroordelen over de middeleeuwen die dus niet kloppen. In ieder geval dacht ik al dat het daar heel vies was!

  Beantwoorden

 2. Grappig… Er waren wel dingen bij die ik nog niet wist 🙂 grote schoenen in de mode… zie ons nu lopen hihi

  Beantwoorden

 3. Leuke weetjes! Grappig dat men in de Middeleeuwen dieren berechtte. Zit ook iets heel moois in, dat men in die tijd de mens nog niet als superieur zag en een dier dezelfde rechten als de mens had.. Dubbel gevoel eigenlijk

  Beantwoorden

 4. Leuk om te lezen! Vooral van die varkens wist ik dan weer niet. Het lijken mij zulke gemoedelijke beesten, haha.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *