Mythisch: De Walkuren

In de (fantasy)wereld zijn veel wezens die wij niet met het blote ogen kunnen zien, maar misschien wel met onzewalkure ogen dicht. Mythische wezens als draken en vampiers of minder bekende wezens als sylven en aardmannetjes. Er is een hele wereld voor mythische wezens die wij nog niet allemaal even goed kennen. Wezens die je misschien gaat zien als je ze eenmaal kent of wezens die je inspiratie geven voor je volgende cosplay of verhaal. In deze serie beschrijf ik steeds weer bijzondere bekende en minder bekende wezens die ik in mijn boekenkast heb gevonden.

De Walkuren

Van Walkuren (in het Engels Valkyrie)heb je vast al wel eens gehoord, maar waarschijnlijk in een hele andere context. Zo is Valkyrie een bekende oorlogsfilm over ‘Operation Valkyrie’ (een complot om Hitler te vermoorden) en is Die Walküre een bekende opera van Wagner. Maar wat zijn het nou? Walkuren zijn strijdgodinnen uit de Noordse mythologie.

Hulpjes van Wodan

De Walkuren zijn feeën en vallen binnen de categorie luchtfeeën. Het zijn vrouwen met gouden armen, een witte huid, ze dragen rode korsetten en zilveren of gouden helmen. Hun paarden zijn de wolken en hun speren zijn de bliksem. De strijdgodinnen worden aangevoerd door Freya en worden gezien als hulpjes en dochters van Wodan.
De Walkuren brengen de gevallen strijders naar Walhalla. Als het gevecht gestopt is, dan komen de Walkuren neerdalen op het slagveld. Zij zochten de dapperste gevallen strijders uit en namen deze mee naar Walhalla. Dit was hun levensdoel, bovendien bedienden zij deze helden in Walhalla. De Walkuren deden zelf nooit mee met de strijd.

Veranderlijk uiterlijk

De Walkuren worden heel verschillend afgebeeld, maar tegenwoordig vooral als mooie vrouwen. Ooit werden ze afgebeeld als lelijke heksen, maar inmiddels worden ze vaak afgebeeld als knappe vrouwen in strijdtenue op paarden.

Etymologie

Waar komt het woord ‘Walkuren’ vandaan? Het Nederlandse woord kent zijn oorsprong uit het Duitse ‘Walküre’ dat weer is afgeleid van het Oudnoorse ‘Valkrja’. Dat woord bestaat uit twee delen ‘valr’ (gevallen) en kjósa (kiezen). Samengesteld betekent het woord dus letterlijk: zij die de gevallenen uitkiest.

De ‘Walkurenrit’ van Wagner uit zijn opera ‘Die Walküren’ heb je vast wel eens gehoord.

De Walkuren zijn bekende mythische wezens waarover je in verschillende boeken en op internet veel informatie kan vinden. Door De Feeëngids van Teresa Moorey (Veltman Uitgevers, 2008) kwam ik op het idee om over ze te schrijven. Zelf ben ik de term regelmatig tegengekomen bij het lezen van Middelnederlandse en Vroegnieuwnederlandse teksten waarbij de term vaak in de context van oorlog werd gebruikt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *