Column: Als je zegt dat je naar metal luistert…

Eens in de zoveel tijd plaats ik ook wat persoonlijks, een herkenbare situatie, mijn ervaring, gedachten of mening, naast alle informatieve artikelen en recensies.metal

Je goede vrienden weten natuurlijk allang dat jij naar metal luistert en zijn daar blij mee of nemen je zoals je bent, maar er is natuurlijk altijd dat ene moment dat mensen erachter komen dat je van metal houdt. De kans is aanwezig dat ze je dan nooit meer het zelfde kunnen zien (zie meme). Over het algemeen is het een momentje, de reactie die ik het meest krijg is een verbaasde blik, soms juist herkenning en soms een kritische blik. Ik maak me er inmiddels nooit meer druk om (lang geleden ooit in de brugklas vond ik het wel vervelend dat mijn muzieksmaak uit de toon viel), maar het is toch interessant om de drie  verschillende reacties nader te bekijken.

Reactie 1 : De verbaasde of geschrokken blik

Bij mij is het de meest voorkomende reactie als ik tussen neus en lippen door vertel dat ik naar metal luister: een verbaasde of soms wel geschrokken blik. Ooit vond ik dat ongemakkelijk, maar nu kan ik er wel om lachen: don’t judge a book by it’s cover.

Mijn reactie daarop is inmiddels al jaren hetzelfde: ‘Ken je Within Temptation?’ Meestal: ‘Ja, dat is wel oké.’ Ik: ‘Nou dat is wat ik mooi vind.’ De persoon in kwestie is dan meestal gerustgesteld en natuurlijk is mijn reactie wat ongenuanceerd. Ik luister echt niet alleen naar Within Temptation (wel de band waardoor ik metal ontdekte), maar in Nederland merk ik toch dat mensen dit meestal wel mooie muziek vinden. Overigens zal de persoon bij ‘reactie 3’ mij er natuurlijk op wijzen dat dit geen ‘echte’ metal is. Stiekem luister ik ook naar wat hardere metal, maar dat vertel ik er niet bij 😉

Reactie 2: Herkenning

Heel af en toe krijg ik een blik van herkenning, erg leuk want dan is er zo een heel nieuw gesprek op gang. Vaak denken beide personen: eindelijk weer eens iemand waarmee ik lekker over muziek kan praten en die mij niet raar aan kijkt. Een beetje het gevoel dat je krijgt als je een metalfestival of concert binnenloopt.

Reactie 3: Een kritische blik

metal

Het is mij nog niet vaak overkomen, maar soms krijg je meteen kritische vragen. Want luister je wel naar echte metal? Ik vind het leuk om over muziek te praten, maar wil mijn muzieksmaak niet hoeven te verdedigen en ik wil zeker niet in het geneuzel vallen van verschillende subgenres en wat waarbij hoort. Ik luister wat ik luister en zeker niet alleen metal, maar ook aanverwante genres. En met een reactie ‘Oh dat is vrouwenmetal’, daar kan ik niks mee…

Vervelende reacties heb ik nooit gehad, ik kan er altijd wel om lachen. Heb jij ooit een leuke of opvallende reactie gehad op je muzieksmaak? De leukste reactie die ik ben tegengekomen op een favoriet (metal) nummer van iemand kun je zien in het volgende televisiefragment (dat ik al honderden keren heb gezien en waar ik nog steeds om kan lachen):

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *