Winnaars Fantasy Awards 2017-2018

Zaterdag 3 maart 2018 werden de Bastaard Fantasy Awards 2017-2018 in Leiden tijdens een leuke show met optredens van Pyrolysis, Seed, Prima Nocta en Harmony Glen. Het was een gezellige en swingende avond en het was ook zeker spannend voor de genomineerden (lees hier wie de genomineBastaard Fantasy Awardserden waren). Voor de optredens, in drie rondes, werden de winnaars bekend gemaakt.

De eerste uitreikingen

Na een swingende opening van Pyrolysis, die zelf lieten weten erg dankbaar te zijn voor hun nominatie in de categorie album, werden de eerste prijzen uitgereikt.

Beste Stand: Pagan Ways
Bastaard kijkt elk jaar opnieuw naar de categorieën van de prijzen en of deze uitgebreid moeten worden. Dit jaar is er voor gekozen om de categorie ‘Beste Stand’ toe te voegen, omdat stands een belangrijk onderdeel zijn van fantasy festivals.  Kledingstand ‘Pagan Ways’ wint de Fantasy Award voor Beste Stand 2017. Zelf was de eigenaresse niet aanwezig, maar ze had wel een speech voorbereid die werd voorgelezen. Daarin wordt de waardering geuit voor alle standhouders die altijd weer op alle fantasy evenement staan.

Beste Entertainment: Kening Striid (Historic Medieval Battle)
In de categorie ‘Beste Entertainment’ wint het Friese Kening Striid. Kening Striid is een open Historical Medieval Battle (HMB) toernooi dat wordt organiseert door en tijdens het Imaginariumfestival. De gevechten zijn dus écht, het is een sport en het zijn geen showgevechten. Kening Striid is op dit moment de enige bondswedstrijd in Nederland en afgelopen jaar waren er maar liefst 78 vechters uit allerlei verschillende landen.

Beste Foto: Kees Stravers
Op elk fantasy evenement zijn ze er: heel veel fotografen. Er is natuurlijk heel veel om te fotograferen tijdens fantasy evenmenten: mooie kostuums, diverse acts, mooie concerten en natuurlijk een mooie omgeving. Na de evenementen komt het internet dan ook vol te staan met mooie kiekjes. De Fantasy Award voor Beste Foto gaat dit jaar naar Kees Stravers, die ook vandaag weer druk bezig was met het fotograferen van de optredens.

De tweede ronde uitreikingen

Na de uitreiking geeft Seed een mooi optreden optreden weg met veel nummers van hun nieuwe cd en Seed Fantasy Awards Seed Fantasy Awardseen enkel nummer van een album waar nog aan wordt gewerkt.

Beste Boek: Bloedwetten 2 - Verlossing - Sophia Drenth
Fantasy boeken zijn één van de fundamenten die kleur geven aan de fantasy festivals en de fantasy wereld. Een misverstand is dat er alleen goede Engelstalige fantasy boeken zijn, want ook in Nederland worden er jaarlijks vele fantasyboeken uitgebracht. De winnaar van de Fantasy Award voor Beste Boek is Sophia Drenth met haar boek ‘Bloedwetten’.

Beste Live Act Internationaal: Heilung
Boeken geven vorm aan de wereld van de Fantasy en dus de festivals, maar ook muziek is een belangrijke component. Muziek laat je de fantasy wereld ook thuis beleven en is vaak één van de hoogtepunten van festivals, een belangrijke categorie dus. De winnaar van de Fantasy Award Beste Live Act Internationaal is Heilung. Wat mij betreft geen verrassing, want hun optreden was het gesprek van de dag op Castlefest. 

Beste Album: Ye Banished Privateers - First Night Back in Port
Afgelopen jaar zijn er ook weer diverse albums uitgebracht, die veel verkocht werden op fantasy evenmenten en concerten. De winnaar van de Fantasy Award voor Beste Album is Ye Banished Privateers met ‘First Night Back in Port’. Je kon afgelopen jaar ook echt niet om deze vriendelijke bende piraten heen, op veel festivals gaven ze geweldige optredens met veel nummers van hun nieuwe album. Er waren zowaar twee piraten van de band helemaal uit Denemarken gekomen om de prijs in ontvangst te nemen.

De laatste ronde uitreikingen

Harmony Glen Fantasy Awards

Vervolgens geeft het Vlaamse Prima Nocta een spetterende show waarbij je niet stil kon staan. Het was de eerste keer dat de band in de nieuwe vorm optreedt in Nederland. Ze gaven een energieke show weg, die bijna liet vergeten dat er nog een ronde uitreikingen moest komen.

Beste Live Act NL/BE: Prima Nocta
Naast een prijs voor de beste internationale live act is er ook een prijs voor de beste nationale live act, omdat er alleen al in Nederland en België genoeg bands zijn die optreden. Prima Nocta was net even uitgebreid pauze gaan houden toen er alweer een prijs werd uitgereikt. De prijs voor Beste Live Act NL/BE ging naar Prima Nocta. Gehaast, maar zeer blij kwam de band op het podium om de prijs in ontvangst te nemen.

Beste Festival: Keltfest
Natuurlijk rest er dan nog één prijs: de Bastaard Fantasy Award voor het Beste Festival. Er zijn heel veel mooie festivals in Nederland en ik heb de helft ervan nog niet gezien. De Fantasy Award voor het Beste Festival van Nederland gaat naar Keltfest. Een festival waar ik zelf helaas nog niet geweest ben, maar waar ik  hopelijk dit jaar naar toe ga!

De avond werd afgesloten met een optreden van Harmony Glen. De band kreeg eerst nog een fles mede als bedankje. Ze waren namelijk voor het derde jaar op rij tweede in de categorie Beste Live Act Nationaal.

10 reacties


 1. Haha grappig dat het bij mij in de stad was. Vandaar dat er bijzonder gekleden mensen door de stad zag lopen

  Beantwoorden

 2. Ik ben wel benieuwd naar de beste foto (en naar de andere foto’s).
  Ik kan me voorstellen dat deze Awards een beloning zijn voor alle geleverde inspanningen, en ook een goed beeld geven aan mensen die niet zo thuis zijn in Fantasy.

  Beantwoorden

 3. In deze wereld ben ik niet thuis, ik had er nog nooit van gehoord. Wel fijn om te lezen hoe de avond verliep!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *