Elfia Haarzuilens 2018: warm, druk en gezellig!

Zaterdag 21 april en zondag 22 april 2018 ging ik voor de tweede keerElfia naar Elfia Haarzuilens en het was weer een geslaagd weekend. Natuurlijk komt er zo snel mogelijk een filmpje online, maar nu eerst lees je een verslag van het weekend  met onder meer de plus- en minpunten van de organisatie.

Een drukke zaterdag en een hele warme zondag

Zaterdag was het enorm druk, zondag was het behapbaar druk. Zaterdag was het eigenlijk té druk, want het was filelopen over de paden. Natuurlijk kiezen de meeste mensen voor deze dag, omdat Elfia langer open is en er meer te zien is (de vuurshow en lasershow, bijvoorbeeld, waren alleen op zaterdag). Ik was erg blij dat ik twee dagen zou gaan, zodat ik zondag écht kon doen wat ik wilde.

Zaterdag begon goed met de symfonische metal van Cathubodua, een band die ik voor het eerst hoorde. Daarna begon ik met mijn rondje Elfia en zag dat het veel leek op vorig jaar, maar dat het terrein wat kleine wijzigingen had ondergaan (zo was het groter). Zaterdag heb ik veel gezien, maar ook wel in de schaduw gezeten. Ik zag verschillende optredens van bands en ’s avonds de vuurshow en de lasershow.

Zondag was zo waar nog warmen dan zaterdag, maar het was minder druk zodat ik goed kon doen wat ik wilde. Lekker shoppen en weer verschillende bands en shows bekijken, zoals de show van de drie musketiers en verhalen van Bastiaan de Zwitser en Donderelf. Ik had graag nog balfolk gedaan, maar daar was het voor mij echt te warm voor.

Elfia was geslaagd, want er was weer veel te zien. Soms is dat ook jammer en zou ik meer zelf willen dóen. Er is redelijk wat te doen, zoals Balfolk, Larp, Boxwars en verschillende workshops van standhouders, maar soms mag dat echt beter worden aangegeven. 

Opvallendheden: minpuntjes

Een groot festival organiseren, daar komt veel bij kijken en soms gaan er ook dingen wat minder goed:

  1. Zaterdagochtend tijdens het ‘spitsuur’ lieten de pendelbussen erg lang op zich wachten. Ter vergelijking: zaterdag zette ik om 12.20 voet in Elfia en zondag om 11.10, terwijl ik even laat van huis vertrok en geen problemen had met het openbaar vervoer.
  2. Waterpunten slecht aangegeven en defect. Het was warm weer, waardoor je veel water moet drinken. De waterpunten waren echter slecht aangegeven en zaterdag zelfs deels defect.
  3. Je moest vijftig cent betalen voor de wc’s, óók als je een weekendticket had. Bij Elfia Arcen is het beter geregeld: je kunt daar een dagkaart voor de wc kopen en afgelopen jaar hoefde je met een weekendticket niet voor de wc te betalen.
  4. De vuurshow was slecht te zien. De vuurshow zou op een andere plek of op een verhoging gegeven moeten worden óf er moeten bankjes bij staan, zodat niet alleen de eerste twee rijen iets zien.

Opvallendheden: pluspuntjes

Natuurlijk konden de minpuntjes de pret niet drukken! Bovendien waren er ook veel positieve zaken, want op een aantal punten was er echt verbetering ten opzichte van vorig jaar:

  1. De retourtickets voor de pendelbus waren slechts 2 euro! In 2017 kostte een retourticket nog 4,50 euro.
  2. De pendelbus stond niet in de parkeerfile van de auto’s, omdat deze een andere route reed (vorig jaar stond ik zaterdag met de pendelpus in een file van ruim een half uur).
  3. De wachtrijen van de wc’s waren minder lang dan vorig jaar, ik heb nauwelijks moeten wachten.
  4. Het terrein was nog weer groter en had meer kraampjes, de hoek van de Labyrinthstage was vorig jaar nog niet zo groot.

Een geslaagde weekend Elfia

Ik heb genoten van Elfia, veel gezien en leuke nieuwe mensen ontmoet! Elfia Haarzuilens is voor mij qua drukte wat minder leuk dan Arcen, maar het is leuker omdat het grootser is en er meer stands zijn.

Wat vond jij van Elfia dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *