10x dit wist je nog niet over kastelen

Fantasy evenementen worden vaak in de buurt van kastelen gehouden (Castlefest bij Kasteel Keukenhof, Elfia bijkasteel Kasteel de Haar), want kastelen spreken tot de verbeelding! Wist jij dit al over kastelen?

1. De trappen waren ontworpen om het kasteel goed te verdedigen

In kastelen zijn veel spiraaltrappen in de buurt van de muren van een kasteel, deze zijn zo ontworpen dat ze met de klok mee omhoog draaien . Heel handig,want dit zorgde ervoor dat vijandelijke ridders die een kasteel binnen drongen met hun linkerhand moesten zwaardvechten, aan de andere kant stond namelijk de muur in de weg. De meeste ridders in die tijd waren rechtshandig, dus vochten ze stukken slechter met hun linkerhand.

2. Windsor is het oudste Europese kasteel dat nog bewoond is

Het Engelse Windsor Castle is rond de 900 jaar oud en is één van de vele residenties waarin Koningin Elisabeth overnacht.

3. De waterput was hét zwakke punt van een kasteel

Natuurlijk hebben kastelen veel zwakke punten waar tegenstanders makkelijk naar binden konden gaan, maar zwakpunt dat vaak vergeten wordt is de waterput. Tegenstanders konden namelijk heel makkelijk de waterput vergiftigen en zo werd de hele watertoevoer vergiftigd en was het alleen maar wachten tot er doden vielen…

4.  De plek waar een kasteel gebouwd moest worden werd zorgvuldig uitgezocht

De plek waar een kasteel gebouwd zou worden moest aan verschillende eisen voldoen: de plek moest goed uitzicht bieden over het gebied (vaak een heuvel), in de buurt van drinkwater, velden voor voedselverbouwing, bouwmateriaal en water of wegen.

Praagse burcht5. De Praagse Burcht is het grootste kasteel van de  wereld

Het grootste middeleeuwse kasteel van de wereld is de Praagse Burcht, die midden in Praag staat. De burcht beslaat 70.000 m2.

6. Het oudste kasteel van Europa is Château de Doué-La-Fontaine

Château de Doué-La-Fontaine werd gebouwd in het jaar 950 .

7. Kastelen werden vroeger gebouwd van hout

In vroege tijden werden kastelen van houd en modder gebouwd. Pas later is men steen gaan gebruiken, omdat het zo  voor vijanden moeilijker was om het kasteel binnen te dringen.

8. Het duurde gemiddeld een decennium om een kasteel te bouwen

Het  duurde gemiddeld tien jaar om een kasteel te bouwen, maar aan sommige kastelen werd vel langer gebouwd.

9. In totaal hebben er meer dan honderdduizend kastelen gestaan in Europa

In Europa hebben honderdduizend kastelen gestaan, helaas is de meerderheid vergaan.

Slot Neuschwanstein

10. Slot Neuschwanstein werd als mal gebruikt voor verschillende fantasy kastelen

Het Duitse Slot Neuschwanstein werd onder meer als voorbeeld gebruikt voor het kasteel van Disney’s Doornroosje en is dus ook het kasteel uit het logo van Disney.

7 reacties


  1. Wij bezoeken graag kastelen! Dat ze het water vergiftigden om zo iedereen te doden is zo wreed! En een kasteel in hout heb ik nog nooit gezien 🙂

    Beantwoorden

  2. wat een leuke en interessante weetjes! Ik geef Mens en Maatschappij in de 1e klas en ga deze blogpost even opslaan om te gebruiken tijdens mijn les over de Middeleeuwen!

    Beantwoorden

  3. Wat leuk om zo meer te weten te komen over kastelen! Van die trappen en de put wist ik dus niet!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *