Keltfest 2018: voor de eerste keer naar Keltfest, dansen in de hitte!

26 en 27 mei 2018 was Keltfest en daar ging ik voor de eerste keer naar toe. Ook voor Keltfest was het een eerste keer: ze hadden voor het eerst een nieuwe locatie, de Groene Weelde. Het was een warme, maar geweldige zaterdag! In deze post lees je een verslag hiervan en er komt in deze dagen natuurlijk ook nog een video online.

Warme Keltische sferenKeltfest

Keltfest is van de organisatoren van Vana Events, dat was voor mij een reden om er naar uit te kijken. Castlefest vond ik afgelopen jaar namelijk geweldig. Keltfest is (natuurlijk) veel kleiner, maar ik heb me er prima vermaakt. De Groene Weelde was een mooi natuurgebied in de drukke randstad. Veel kraampjes en muziek op Keltfest kom je ook tegen op Castlefest, Elfia en soortgelijke evenementen. Toch is Keltfest wel degelijk anders: de Keltische sferen staan centraal, er is dus weinig (moderne) cosplay.

De waterrijke omgeving was erg mooi en je kon als het ware een rond je lopen om zo alle kanten van het festival Keltfestterrein zien. Erg leuk, al die hoekjes hier en daar. Helaas was er één kant, die van de verhalenvertellers, die vrij leeg was. Hier hadden nog wel tientallen kraampjes kunnen staan. Pluspunt was de grote heuvel, die na een beklimming uitzicht biedt over het hele terrein (en veel verder).

Wat was er te doen?

Door de enorme hitte heb ik overdag rustig aan gedaan en ging ik pas vanaf een uur of zes wat actiever rondlopen en dansen, net als velen met mij. Je kon veel shoppen, de levende geschiedenis bekijken, concerten bijwonen en balfolk leren. Bovendien was er een op het schotse veld een doedelzakcompetitie en een danscompetitie die je kon bekijken. Het indrukwekkendste van de dag waren de doedelzakbands die samen als één band gingen optreden. Ik heb dus vooral veel rondgelopen, gekeken en geluisterd. Voor mij was het echt te warm voor balkfolk.

Plus- en minpunten op een rij

Het festival was redelijk voorbereid op de hitte, wat de dag gelukkig dragelijk maakte.

Pluspunten:
- Mooie locatie, met een heuvel als uitzichtpunt
- Veel waterpunten
- Historische kant staat centraal (meer dan de cosplay kant en persoonlijk vind ik de historische kant leuker)

Verbeterpunten:
- Weinig schaduw. Tip: MPS geeft het goede voorbeeld. Veel doeken spannen met daaronder hooibalen als zitjes of gewoon gras: goed voor regen én zonneschijn.
- Een deel van de locatie was vrij leeg. Bij de hoek van de verhalenvertellers hadden nog wel meer kraampjes kunnen staan.
- Toiletten, Castlefest geeft het goede voorbeeld daar zijn mooie mobiele toiletten en je betaalt er niks voor (hier betaal je voor de toiletten en zijn er vieze dixi's). 

Keltfest een aanrader?

Wat mij betreft is Keltfest echt een aanrader! Als je van Castlefest houdt, dan is deze kleinere variant ook wat voor jou. De historische kant van de fantasywereld staat centraal, er lopen dus minder mensen in moderne cosplay rond. Je moet er van houden (zoals ik), maar dan komt het wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *