Castlefest 2018: drie dagen feesten in de hitte!

2 tot en met 5 augustus was Castlefest 2018! Vrijdag tot en met zondag, tijdens de hittegolf, bezocht ik Castlefest 2018dit middeleeuwse fantasy festival. Natuurlijk is er ook weer een video van deze dagen Castlefest, maar nu eerst een verslagje. Castlefest was weer geweldig: ik heb lekker geshopt, gedanst en mijn ogen uitgekeken. Natuurlijk had ik ook weer druk programma opgesteld: de optredens van Faun, Eivor en Coppelius, de meet met Mai Magi, Manic Moth en Psychara, verschillende lezingen en workshops en nog veel meer!

Zinderende hitte

Dit jaar was Castlefest tijdens een hittegolf! Vrijdag was het extreem warm en ook zaterdag en zondag was het niet koud. Gelukkig was er veel schaduw op het festivalterrein en waren er veel drinkwaterpunten. Het enige wat opviel, was dat er slechts één ijskraampje was. Vrijdag heb ik dan ook Castlefestrustig aan gedaan: ik heb het terrein verkend, wat lezingen bijgewoond en rustig wat muziek geluisterd.

Zaterdag was juist een drukke dag waarop ik veel op de planning had staan: van bepaalde bands die ik wilde beluisteren tot lezingen en natuurlijk meets met vrienden! Tot slot deed ik op zondag alles wat ik nog wilde doen (zoals een grote shopronde) en was er de meet met Mai Magi, Manic Moth en Psychara. Het was erg leuk om deze online inspiratiebronnen eens in het echt te spreken!

Nieuw: Castlefest Academy

Het terrein was weer groter dan vorig jaar en de opstelling is iets veranderd. Zo zijn de middeleeuwse gevechten niet meer in de buurt van de camping, maar bij het middeleeuwse gedeelte. Logisch natuurlijk, maar vorig jaar had je door de grote tribune wel beter zicht.

Nieuw was dit jaar de tent van Castlefest Academy. Een grote tent waarin de schrijversmarkt stond en Faun Castlefestwaarin verschillende zaaltjes waren ingericht voor lezingen en workshops. Erg leuk! Ik vind dit echt een goede aanvulling op het programma van Castlefest. In die drie dagen heb ik verschillende workshop en lezingen bijgewoond: over de verschillende vormen van sprookjes, de geschiedenis van fantasy verhalen, een q&a met Faun en een panel over vechtscenes in films.

Vernieuwde Wickermanritueel

Een hoogtepunt voor veel Castlefestgangers is het Wickermanritueel, maar het was nog maar de vraag of dit door mocht gaan in verband met de droogte. Gelukkig ging het wel door, al zag je dat er verschillende voorzorgsmaatregelen waren getroffen. Zelf vind ik het een bijzonder ritueel en heb ik voor het eerst een offer gebracht. Het ritueel was dit jaar veranderd: het duurde langer, er was muziek op het podium en er was meer spektakel voor de Wickerman. Het was erg indrukwekkend!

Volgend jaar weer naar Castlefest?

Vorig jaar stond ik op de camping en was ik vier dagen op Castlefest (hier een video en hier een verslagWickerman Castlefest daarvan) en ik vond het geweldig. Dit jaar stond er ook zoveel leuks op het programma dat ik drie dagen ben gegaan. Volgend jaar wil ik zeker weer gaan, maar waarschijnlijk één of twee dagen. Het weekend van Castlefest is namelijk een druk weekend in de zomervakantie, datzelfde weekend zijn ook altijd de Deventer boekenmarkt en de Pride in Amsterdam. Twee evenementen waar ik ook graag (zaterdag en zondag) naar toe ga, het is dus kiezen tussen veel te veel leuks!

Wat vond jij van Castlefest? Heb jij ook zo genoten als ik? Kom ik je volgend jaar ook tegen?

*De Castlefestvideo laat even op zich wachten, want mijn oude trouwe laptop is ermee gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *