Interview met een Castlefestvrijwilliger: ‘Iedereen zei al ‘Tot volgend jaar!’’

Castlefest 2018 was geweldig! Dat kun je hier bekijken en hier lezen. Het festival wordt grotendeels gedragen door vrijwilligers. Dit jaar werkten er meer dan 700 vrijwilligers op Castlefest! Ik heb even overwogen om vrijwilliger te worden, maar er stond zoveel leuks op het programma dat ik niets wilde missen. Maar hoe is het als vrijwilliger op het festival? Heb je vrijetijd? Kun je ook een beetje feesten? Ik vroeg het aan mijn zusje, zij ging dit jaar voor het eerst naar Castlefest en meteen als vrijwilliger.

Interview met een vrijwilliger van Castlefest 2018

Naam:Vrijwilligers Castlefest
Malin
Aantal keren gewerkt als vrijwilliger op Castlefest:
Dit was de eerste keer!
Aantal keren Castlefest als bezoeker bezocht:
0
Taak als vrijwilliger:
Externe Bar

Hoe is het weekend Castlefest 2018 bevallen?

‘Erg goed! Het weer was erg goed (soms net iets té goed, in zo’n zwart vrijwilligers shirt is het gauw warm in de zon) en de sfeer was fantastisch.’

Waarom heb je besloten om als vrijwilliger te gaan en niet als bezoeker?

‘Binnen de jongerenvereniging waar ik lid van ben (JV Unitas in Wageningen) is er een commissie die regelt dat we kunnen vrijwilligen op verschillende festivals. Ik heb altijd al eens mee gewild, maar had tot nu toe nog niet de gelegenheid gehad. Dit jaar had ik wel die gelegenheid! Dus ik heb met andere vrijwilligers gepraat en die raadden Castlefest aan als goed festival om te beginnen met vrijwilligen. Als vrijwilliger word je goed in de watten gelegd en de sfeer op het festival is goed. Dus ik heb me toen samen met wat vrienden opgegeven om te gaan vrijwilligen!’

Hoe was het om vrijwilliger te zijn?

‘De mensen die via onze vereniging zijn gaan vrijwilligen werden ingedeeld om achter de bar te staan op het festivalterrein. Dat was bewust zo geregeld, zodat we gezellig samen met elkaar dezelfde shifts konden hebben (als je jezelf opgeeft, heb je ook keuze uit andere taken). Deze shifts waren relatief lang, althans, voor een onervaren persoon als ik. Op vrijdag en zaterdag stond ik van 16u tot 00u achter de bar en op zondag van 21u tot 02u. Dat was de eerste dag even doorbijten, omdat je je draai even moet vinden. Maar we stonden bij het hoofdpodium en hadden dus profijt van de leuke optredens! Als je dan ook eenmaal je draai hebt gevonden, is het alleen maar leuk. De vrijwilligers zijn leuk, de bezoekers zijn gezellig, de shifts vliegen op die manier echt voorbij.
Naast deze ingedeelde shifts was ik dus vrij! En wij mochten als vrijwilligers er ook al zijn op donderdag. Dus ik heb toen ’s middags al rondgelopen en heb de andere drie dagen ook overdag lekker kunnen rondlopen over het terrein.
Verder heeft iedereen die me Castlefest heeft aangeprijsd volledig gelijk gehad! Je wordt inderdaad ontzettend goed verzorgd als vrijwilligers. Voor vrijwilligers is er een aparte camping, waarbij het deel met alle tenten speciaal een stiltegebied is. Dat is wel zo fijn voor mensen met nachtdienst. Daarnaast zijn alle faciliteiten gewoon aanwezig, zoals douches en wc’s. Scheelt weer rijen mensen! En het eten mogen we ook niet vergeten. Als vrijwilliger krijg je ontbijt, lunch, avondeten én snacks tussendoor! En dat is geen karig ontbijtje, nee, daar zit meer dan genoeg keuze tussen en per dag zit er vaak iets speciaals bij zoals een croissantje of een gekookt eitje. Daarnaast kan je bij het avondeten elke keer kiezen tussen twee verschillende gerechten, én is er per gerecht rekening gehouden met allergieën en eetvoorkeuren. Ik voel me wel heel erg slijmerig zo, maar er is gewoon oprecht niks te klagen!’

Wat heb je gedaan in je vrije tijd?

‘In mijn vrije tijd heb ik voornamelijk geprobeerd uit te slapen. Maar ja, met die warmte, werden we gewoon rond 08:30 onze tent uitgestoomd. Maar gelukkig zijn de ontbijttafels in een partytent gezet, waardoor er genoeg ruimte was in schaduw om even rustig wakker te worden. Zodra het terrein open was, zijn we steeds het terrein opgegaan. De vrijdag bestond voornamelijk uit onze ogen uitkijken. Welke kraampjes zijn er? Welk festivaleten is er? Wat is er te doen? En voor we het wisten, was het tijd voor onze shift. De andere dagen heb ik specifieker kunnen invullen. Er waren ook heel wat vrienden die als bezoeker gingen, dus daar heb ik mee afgesproken om rond te lopen. En de zondag ben ik bijvoorbeeld bij het Groene Vrouwtje langs geweest!’

Zou je het andere aanraden om te vrijwilligen op Castlefest?

‘Jazeker! Ik kan alles van hierboven weer herhalen, maar het mag duidelijk zijn: Castlefest is goed voor haar vrijwilligers. Zo goed zelfs dat ik elke vrijwilliger bij afscheid ‘Tot volgend jaar!’ heb horen roepen. Iedereen gaat er gewoon van uit dat mensen wel terugkomen. En dat is ook niet zo gek, er zijn zoveel trouwe vrijwilligers die daar voor het zoveelste jaar zijn. Het schijnt zelfs dat er op die manier Castlefestvrijwilligersbaby’s zijn!’

Video Castlefest 2018

Om nog even na te genieten, de beelden van Castlefest 2018:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *